OWOCE

Jeśli chcesz ususzyć jabłka, obierz je ze skórki, usuń środek i potnij je w plasterki, a następnie ułóż na blasze. Włóż na kilka godzin do lekko nagrzanego piekarnika. Suszone owoce przechowuj w słoikach lub szczelnie zamkniętych workach plastykowych. Stanowią one pożywną przekąskę i można je dodać do muesli, płatków owsianych i deserów. (Małemu dziecku podawaj suszone jabłka w małych kawałeczkach, gdyż dużym, rozmoczonym w ślinie kawałkiem można się zadławić.)
Aby uatrakcyjnić drugie śniadania, wydrąż jabłko w środku i wypełnij je rodzynkami, daktylami, ziarnem słonecznika i innymi przysmakami. Owiń je w folię śniadaniową, by zachowało świeżość. Jeśli dziecku sprawia trudność obieranie pomarańczy w szkole, przetnij ją na cztery części (nie do końca), a następnie owiń ciasno folią śniadaniową. Łatwo będzie odłamać poszczególne ćwiartki owocu. Można też wyciąć ze skórki niewielkie kółko, a następnie ponacinać skórkę. Dziecko łatwo obierze pomarańczę i podzieli ją na ząbki. Aby owoce wyglądały apetycznie na talerzu, ułóż z nich twarz: z plasterka arbuza zrób usta, z paska banana nos, z połówek śliwki policzki, z plasterków kiwi oczy, a z ząbków mandarynki brwi. Zdrowe kostki lodu możesz przygotować, zamrażając

  • następujące owoce:
  • arbuz w kawałkach;
  • maracuję w pojemniczkach do lodu;
  • winogrona;
  • poduszony ananas w pojemniczkach do lodu;
  • obrane kawałki banana owinięte folią śniadaniową. Można je nadziać na patyczek od lodów;
  • ząbki pomarańczy.

Leave a Comment